WordPress opas - Ohjeet WordPressiin aloittelijalle

Tervetuloa WordPressin maailmaan! WordPress on yksi maailman suosituimmista verkkosivualustoista, joka tarjoaa helpon tavan luoda ja hallita verkkosivustoja. Tässä opas WordPressin käyttöön, joka auttaa sinua aloittamaan ja optimoimaan sivustosi hakukoneille. 

1. Mikä on WordPress?

WordPress on avoimen lähdekoodin verkkosivualusta, joka mahdollistaa sivustojen luomisen, muokkaamisen ja ylläpidon ilman ohjelmointitaitoja. Se on suosittu monipuolisuutensa ja laajan yhteisön ansiosta, ja sillä on lukuisia teemoja ja laajennuksia.

2. WordPressin asentaminen

2.1. Valitse webhotelli ja domain

Valitse webhotelli ja rekisteröi verkkotunnus, jos sinulla ei ole vielä niitä. Useimmat webhotellit tarjoavat helpon WordPress-asennuksen. Oma suositukseni on Hostaan Oy tai Zoner. Molemmilla huippuhyvä asiakaspalvelu (Zonerilla 24/7 chat) ja laadukkaat palvelimet.

2.2. Asenna WordPress

Kun olet rekisteröinyt webhotellin, useimmat tarjoavat automaattista WordPress-asennusta. Voit myös asentaa sen manuaalisesti.

3. WordPressin perusasetukset

3.1. Kirjautuminen ja hallintapaneeli

Kun asennus on valmis, voit kirjautua WordPressin hallintapaneeliin osoitteessa www.sivustosi.com/wp-admin. Täällä voit hallita sivustosi kaikkia asetuksia.

3.2. Perusasetukset

Määritä sivustosi nimi, kuvaus ja aikavyöhyke asetuksista. Näin sivustosi näkyy hakukoneissa oikein.

4. WordPressin teemat

4.1. Teeman valinta

Valitse sopiva teema sivustollesi. Suosittelemme responsiivista teemaa, joka toimii hyvin kaikilla laitteilla. KaWinin yleisimmin käyttämä teema on Astra. 

4.2. Teeman mukauttaminen

Muokkaa teemaa oman brändisi näköiseksi. Voit muuttaa värejä, fontteja ja lisätä logosi.

5. WordPressin lisäosat (plugin)

5.1. Tärkeimmät lisäosat

Asenna tarpeelliset lisäosat, kuten SEO-plugin (esim. Yoast SEO), kauppaan liittyvät (esim. WooCommerce) ja varmuuskopioinnin hallinta (esim. UpdraftPlus). Myös Elementor on ehdoton ykkösvalinta helpottamaan sivujen luomista. Valmiiden mallien käyttäminen helpottaa myös rutkasti sivujen luontia, tähän suosituksena Envato tai Astra Starter templates.

Wordpress verkkosivujen sisältö

5.2. Lisäosien hallinta

Pysy lisäosiesi päivityksissä ja poista tarpeettomat lisäosat pitämään sivustosi nopeana.

6. Sisällön luominen

6.1. Artikkelien ja sivujen luominen

Luo korkealaatuista sisältöä, joka kiinnostaa kävijöitäsi. Käytä avainsanoja otsikoissa ja tekstissä. Voit tarvittaessa käyttää hyödyksi ChatGPT -tekoälygeneraattoria sisällöntuotannossa.

6.2. Mediatiedostot

Optimoi kuvat ja muut mediatiedostot pienentääksesi latausaikoja.

7. Hakukoneoptimointi (SEO)

7.1. Avainsanojen käyttö

Käytä relevantteja avainsanoja otsikoissa, teksteissä ja metatiedoissa.

7.2. Sisäiset linkit

Lisää sisäisiä linkkejä sivustosi eri osioiden välille.

8. Sosiaalinen media ja jakaminen

8.1. Jaa sisältöä

Jaa sivustosi sisältöä sosiaalisen median kanavillasi.

8.2. Sosiaalisen median integraatio

Lisää jakopainikkeita ja näyttöjä sosiaalisen median tileistäsi.

9. Seuranta ja analytiikka

Asenna Google Analytics seuraamaan sivustosi suorituskykyä ja kävijätilastoja.

10. Turvallisuus

10.1. Päivitä säännöllisesti

Päivitä WordPress, teemat ja lisäosat säännöllisesti.

10.2. Varmuuskopioi sivusto

Tee säännöllisiä varmuuskopioita sivustostasi.

Noudattamalla näitä ohjeita voit luoda WordPress-sivuston, joka on hakukoneystävällinen ja houkuttelee kävijöitä. Muista myös jatkaa oppimista ja tutustua WordPressin syvempään käyttöön, kun kehität sivustoasi edelleen. Onnea matkaan WordPressin maailmassa!

Mikäli koet että edes näiden ohjeiden avulla et pääse sivujen luomisessa alkuun, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. KaWin on luonut jo yli sata verkkosivustoa ja tunnemme WordPressin kaikki niksit joilla saamme luotua hyvin optimoidut ja brändisi mukaan yksilöidyt verkkosivut. 

Kaarlo | WordPress tähtipelaaja

Kaarlo | WordPress tähtipelaaja

Kirjoittajana WordPressin paremmin kuin omat tiukat taskunsa tunteva Kaarlo.
Vahvuuksiini WordPressin käytössä kuuluu järjestelmällinen multitaskaaminen, eli toisin sanottuna hyvin hallittu kaaos. Rakastan luovaa työtä jota pääsen toteuttamaan suunnitellessani asiakkaiden verkkosivuja. Myös ongelman ratkaisu on erittäin antoisaa puuhaa, tai lähinnä sen jälkeinen fiilis. Sitä voisi verrata kovaan jalkatreeniin kuntosalilla suoritettuna; ensin hikoillaan ja ollaan aivan äärirajoilla kunnes suorituksen jälkeen koko kehon valtaa hyvän olon tunne kun tietää antaneensa kaiken.